Hrvatska: Počinje štrajk i na fakultetima

Nezavisni sindikat nauke i visokog obrazovanja najavio je štrajk na fakultetima, nakon što su 10. oktobra u štrajk stupili profesori i nastavnici u OŠ i SŠ.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Belchonock
Ilustracija: Depositphotos/ Belchonock

Kako prenosi Index.hr, prvi dan štrajka, ako ne dode do mirenja sa hrvatskom vladom, biće 24. oktobar.

Štrajk će obuhvatiti sve javne ustanove i druge pravne subjekte iz podrucja nauke i visokog obrazovanja kojima se sredstva i plate obezbeđuju iz državnog budžeta.

Štrajk će, kako se navodi, trajati do ispunjenja zahteva, odnosno do drugačije odluke Sindikata.

Visoki savet Sindikata nauka Hrvatske doneo je prošle nedelje odluku o ulasku u štrajk, a zahtevi su identični onima koje ističu prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama.

To znači da će i taj sindikat tražiti ujednačavanje plata u sektoru nauke i visokog obrazovanja, pre svega nenastavnog osoblja.

Predsednik Visokog saveta Nezavisnog sindikata nauka Igor Radeka objasnio je da je taj sindikat tek najavio štrajk i da prvo mora da se uđe u proces pregovora sa vladom.

U Hrvatskoj štrajkuju profesori i učitelja, nakon što su propali pregovori između sindikata i vlade.

Vlada je u celini odbila zahteve za izmenama koeficijenata složenosti poslova u sistemu vaspitanja i obrazovanja i ponudila povećanje od dva odsto kroz dodatke i to od 1. oktobra, kao i dva odsto od 1. juna sledeće godine, što sindikat nije prihvatio.

strana 1 od 183 idi na stranu