Pendarovski sazvao liderski sastanak, "o budućnosti Makedonije"

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zakazao je za nedelju sastanak lidera najvećih političkih stranaka u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

On je sazvao sastanak nakon neusvajanja odluke evropskih lidera o dodeli datuma za pregovore s tom zemljom, prenela je MIA.

Kako je saopšteno iz kabineta makedonskog predsednika, pozvani su premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, predsednik vladajuće albanske stranke DUI Ali Ahmeti i predsednici opozicionih albanskih stranaka Alijansa za Albance, Alternativa i Pokreta Besa, Zijadin Sela, Afrim Gaši i Bilal Kasami.

Prethodno je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, nakon nedobijanja datuma za pregovore sa EU, pozvao na sastanak državnog vrha i poručio da će prisustvovati na sastanku koji je najavio predsednik Stevo Pendarovski.

"Vreme je za mudre, logične i čvrste odluke. Pozivam na susret državnog vrha na kome će se razgovarati o svemu ovome, a pre svega zbog budućnosti Makedonije", izjavio je Mickoski.

Lider opozicione albanske stranke u Severnoj Makedoniji Alijansa za Albance Zijadin Sela pozvao je premijera Zaeva da da ostavku i raspiše prevremene izbore.

On smatra da premijer i vlada treba da preuzmu odgovornost zbog neuspeha zemlje da dobije datum za početak pregovora sa EU.

strana 1 od 183 idi na stranu