Kurdima upućeno upozorenje, ruska vojna policija stigla u Kobani

Moskva -- Rusija je upozorila kurdske borce da će se ponovo suočiti sa turskim napadom, ako ne povuku svoje snage u skladu sa sporazumom Turske i Rusije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SANA HANDOUT
EPA-EFE/SANA HANDOUT

Pročitajte još:

"Damasku kontrola nad naftom na severoistoku Sirije"

Tursko ministarstvo odbrane: Kurdski borci napustili "sigurnosnu zonu"

Erdogan: Putin me uverio da se Kurdi neće "preobući"

Upozorenje Kremlja sledi dan pošto su predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske granice, prenosi AP.

Tim dogovorom, kurdskim borcima dat je rok od 150 sati počev od danas u podne, da se povuku iz zone na severoistoku Sirije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je Kurde da će se, ako to ne urade, ruska i sirijska vojska povući a da će "turska vojska pregaziti preostale kurdske jedinice".

Ruska vojna policija stigla u Kobani

Ruska vojna policija stigla je u grad Kobani na severu Sirije, na granici sa Turskom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prema lokalnim izvorima, ruska kolona je stigla u pogranični grad Kobani oko podneva, gde su ih "dočekali ovacijama", javlja Sputnjik.
Sirijska vojka se razmešta duž granice sa Turskom

Sirijska vojka se razmešta duž granice sa Turskom

Sirijska vlada će postaviti svoje snage na 15 punktova duž granice sa Turskom, prenosi Interfaks pozivajući se na izvor iz Ministarstva odbrane Rusije.

Razmeštanje na te položaje je predviđeno sporazumom postignutim u utorak između Rusije i Turske.

Kako se prenosi, sirijske i ruske snage raspoređuju se na severoistoku Sirije kako bi nadgledale povlačenje kurdskih boraca i uklanjanje njihovog naoružanja sa granice s Turskom, prenosi Rojters.

strana 1 od 563 idi na stranu