"EU da otvori vrata za Severnu Makedoniju"

Skoplje -- Niko u Evropskoj uniji ne dovodi u pitanje perspektivu pristupanja Severne Makedonije, poručio je u sredu u Skoplju nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ HAYOUNG JEON
EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

On je istakao da Unija "mora da otvori vrata" toj balkanskoj zemlji.

"Moramo otvoriti vrata EU zemlji koja je uspela da napravi bolne kompromise sa susedima i započela dugoročne reforme, što je u duhu evropskog projekta", rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegom iz Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom.

Mas je podsetio da se s Dimitrovom sastao pre oko dva meseca u Berlinu i da su se njihovi susreti intenzivirali u prethodnom periodu što, kako je naveo, pokazuje koliko je Severna Makedonija važna, kao i koliko je važan proces pristupanja.

On je dodao da bi voleo da je ova poseta dogodila u boljim okolnostima, ali i istakao da se sada mora gledati u budućnost, prenela je MIA.

"Potrebna nam je saglasnost svih zemlja EU i nastavićemo da sarađujemo sa ljudima iz Severne Makedonije", kazao je Mas, napominjući da je stabilan i demokratski razvoj u interesu svih građana.

Mas je rekao i da građani Severne Makedonije ne treba da budu razočarani zbog toga što nije postignuta saglasnost o početku pristupnih pregovora, navodi AP.

Nemačka je na raspolaganju Severnoj Makedoniji, naglasio je Mas, koji je ponudio dodatnu podršku zemlji u naporima što se tiče reforme pravosuđa i vladavine prava, kao i borbe protiv korupcije.

Dimitrov je rekao da je poseta Masa Skoplju jasna poruka da Severna Makedonija ima podršku Nemačke.

"Kao zemlja, ali kao i region, imamo nedovršenog posla i razgovarali smo o sledećoj fazi, tako da i mi i Evropska unija budemo na dobitku, da se postigne uspešan ishod i za našu zemlji i za ceo region Zapadnog Balkana jer koliko i mi imamo interes da budemo deo EU, toliko i Unija ima interes da mi budemo deo nje", kazao je Dimitrov.

Dimitrov je napomenuo da geografski region pripada Uniji.

strana 1 od 19 idi na stranu