"Vučić me pitao koji razlog sad ima da nastavi dijalog"

Johanes Han izjavio je da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da mu nije jasno zašto bi bio dalje motivisan da ulazi u pregovore s Prištinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Andrej Čukić
EPA-EFE/ Andrej Čukić

Vučić je to rekao nakon što su blokirani pregovori za članstvo EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Odlazeći evropski komesar za proširenje Han je to kazao u intervjuu za Fajnenšel tajms, a list je ocenio da je takav stav udarac za EU koja je provela skoro 10 godina pokušavajući da bude medijator u razgovorima Beograda i Prištine.

Han je kazao da je do blokada pregovora došlo u momentu kada bi trebalo da se pojačaju napori da EU postane jači svetski igrač, kao i da gubljenje uticaja u regionu za koji kaže da geografski i istorijski blizak EU ostavlja prostor koji bi mogli da popune Kina i Rusija.

On je dodao da je za njega najbolnije to što EU nije pokazala da se drži "principa partnerstva i odgovornosti" na koje se uvek poziva.

Prema njegovim rečima, blokada je pogazila godine koje je Evropska komisija potrošila na uspostavljanje političkog okvira za postizanje sporazuma o pridruživanju i poslala lošu poruku liderima regiona.

"Proces pridruživanja zasnovan je na zaslugama i ako zemljama ne priznamo napredak, neće biti ni daljih podsticaja za reforme", rekao je Han.

Han je dodao da je ponosan na napredak postignut tokom njegove mandata u unapređenju veza između zemalja u regionu - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, i Srbije - koje se još bore za prevazilaženje ratova i nemira devedesetih.

"Sastanci lidera postali su uobičajeni", rekao je Han i pozdravio činjenicu da su lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije preuzeli inicijativu da se obavežu na ukidanje carinskih barijera u trgovini.

strana 1 od 19 idi na stranu