"Nisam video izveštaj EK, ali znam da je pozitivan"

"Nisam još imao prilike da vidim radni dokument EK o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24, poznatiji kao non-pejper, ali znam da je generalno pozitivan."

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Deposite photos/Mehaniq
Foto: Deposite photos/Mehaniq

To je rekao premijer Crne Gore Duško Marković.

"EK nas u tom izveštaju, kao i u prethodnim, upozorava na neke slabosti i nedostatke na kojima moramo raditi. Razumemo evropski kontekst u tom smislu, ali Crna Gora je nepovratno svoj nacionalni i državni kurs usmerila prema ;EU, i taj ćemo cilj i ostvariti", rekao je Marković medijima ne želeći detaljnije da komentariše dokument koji nije javno objavljen i koji, kako je kazao, nije imao prilike da vidi.

U dokumentu, u koji je i Beta imala uvid, navodi se da Crna Gora mora da nastavi borbu protiv korupcije i da obezbedi nezavisnost svih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije.

EU traži pouzdan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na nedavne optužbe za korupciju i nezakonito finansiranje političkih partija.

EU je upozorila i da je predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica izabrana treći put na tu funkciju uprkos ustavnom ograničenju da može biti birana samo dva puta. Ukazuju da je problematičano i pitanje dodele stanova funkcionerima po povlašćenim uslovima.Policija je nedovoljno proaktivna u borbi protiv šverca cigareta, kaže se u dokumentu, i dodaje da je učešće Crne Gore u međunarodnoj policijskoj saradnji rezultiralo sa nekoliko uspešnih akcija protiv crnogorskih kriminalnih grupa, u zemlji i inostranstvu: velike količine droge zaplenjeno je i istaknuti članovi kriminalnih grupa su uhapšeni, dodaje se u dokumentu.

Za EK su i dalje sporne medijske slobode i smene u javnom servisu RTCG.

strana 1 od 174 idi na stranu