Libanski premijer u ostavci kritikovao predsednika jer još nema nove vlade

Bejrut -- Politička kriza u Libanu pogoršala se kada je premijer u ostavci Saad Hariri oštro kritikovao partiju libanskog predsednika Mišela Auna.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Getty images/Salah Malkawi
Ilustracija: Getty images/Salah Malkawi

Hariri je optužio Auna da nedeljama odlaže formiranje nove vlade dok traju antivladini protesti.

U saopštenju Haririjevog kabineta je politika te partije označena kao "neodgovorna u odnosu na nacionalnu krizu kroz koji prolazi zemlja".

Aun bi tek trebalo da se konsultuje sa liderima parlamentarnih blokova o imenovanju novog premijera, a prošle su skoro tri nedelje otkako je Hariri podneo ostavku zbog protesta širom zemlje.

Neke od glavnih frakcija u sektaškom libanskom političkom sistemu žele da Hariri bude u novoj vladi ali da je čine političari i tehnokrate. On međutim insistira da u vladi budu samo tehnokrate.

Partija predsednika Libana je danas odgovorila da je Haririjev stav da želi da dominira novom vladom govoreći: "Ili ja ili niko drugi u vladi".

Optužbe i kritike između Haririjevog kabineta i partije Auna izbile su na videlo u vreme kada Liban prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu posle nekoliko decenija.

Ta mala arapska zemlja je jedna od najviše zaduženih država u svetu i već se suočavala sa ozbiljnom fiskalnom krizom pre nego što su protesti počeli.

Pre desetk dana Svetska banka je apelovala na političare da obrazuju vladu u roku od jedne nedelje ili će se ekonomija zemlja suočiti sa daljim posledicama.

Protesti širom zemlje počeli su 17.oktobra zbog novih taksi na Vacap pozive.

Demonstranti sada pozivaju na smenu političke elite koja vlada zemljom od građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine.

Dok se Haririjev kabinet i partija predsednika Libana međusobno optužuju, hiljade demonstranata se okupilo u centru Bejruta uzvikujući: "Narod želi da zbaci režim" i kritikujući aktuelne i bivše političare zbog lošeg ekonomskog i finansijskog stanja zemlje.

strana 1 od 579 idi na stranu