"SAD podržavaju Irance i njihove mirne proteste"

Vašington -- Bela kuća osudila je iranske vlasti zbog upotrebe sile posle dva dana demonstracija zbog poskupljenje goriva u kojima je poginulo najmanje dvoje ljudi.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin
Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin

"SAD podržavaju Irance i njihove mirne demonstracije protiv režima koji treba njima da vlada" rekla je Stefani Grišam, portparolka američke administracije u saopštenju.

"Osuđujemo upotrebu sile protiv demonstranata i restrikciju komunikacije", dodala je ona osuđujući vladu koja je napustila svoj narod i prekinula pristup internetu.

Od početka protesta uhapšeno je više desetina ljudi, prema informacijama iranskih medija.

Iranski vrhovni vođa ajatolah ali Hamnei podržao je odluku vlade o poskupljenju i danas osudio činove nasilja demonstranata.

Prema novinskoj agenciji Irna jedan policajac noćas je podlegao povredama zadobijenim za vreme sukoba sa oružanim izgrednicima na margini okupljanja u Kermanšahu na zapadu zemlje. Jedan civil je poginuo u Sirdžanu na jugu zemlje gde su demonstranti pokušali da zapale skladišta goriva.

Bes naroda izazvan je velikim povećanjem cene goriva koji je vlada najavila u petak.

Iran je ušao u veliku recesiju posle 2018. i jednostranog povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. sa velikim silama, i ponovnom uvođenju teških američkih sankcija protiv Irana.

strana 1 od 579 idi na stranu