"NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku"

Nemački parlamentarac Aleksander Noj saglasio se s izjavom predsednika Makrona o krizi NATO-a, dodavši da je raspad tog pakta za njega dobrodošao.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Photocreo
Ilustracija: Depositphotos/ Photocreo

Pročitajte još:

"NATO je na samrti, EU na ivici ponora, a od SAD više nema ništa"

"Sjedinjene Američke Države, zajedno s Turskom, kopaju grob NATO-u, usled toga što ga eksploatišu isključivo u svoju korist", rekao je predstavnik Leve stranke Aleksander Noj.

„Doskoro je Amerika težila isključivo ka ostvarenju njihovih interesa, uključujući ono što su radili kroz NATO, a već nekoliko godina svedoci smo da Turska prati taj trend. NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku“, dodao je Noj.

On je to izjavio skoro nedelju dana nakn što je predsednik Francuske Emanuel Makron proglasio moždanu smrt NATO-a, aludirajući na nepredvidljivost i nemogućnost oslanjanja na SAD dok je na mestu predsednika Donald Tramp, navodi Sputnjik internešenel.

Međutim, Makronova izjava naišla je na kritiku nemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, koji su kritikovali predsednika Francuske zbog upotrebe drastičnih reči. Ujedno su istakli da NATO treba da ostane glavni stub garancije nemačke sigurnosti.

Uprkos tome, izjava francuskog predsednika ponovo je pokrenula talas započet prošle godine kada su Makron i Merkelova istakli značaj postojanja evropske vojske nezavisne od SAD i NATO-a, kako bi bila sposobna da sama sebe brani.

strana 1 od 579 idi na stranu