Austrijska tajna služba u "dubokoj krizi": Otkriven niz nepravilnosti

Beč -- Austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u dubokoj krizi, pišu tamošnji mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Johannes Simon/Staff/Getty images/Ilustracija
Johannes Simon/Staff/Getty images/Ilustracija

Bečki dnevnik "Esterajh" navodi da BVT-u preti i prekid saradnje sa prijateljskim službama.

List se, kako se navodi, poziva na analizu "Bernskog kluba", udruženja evropskih obaveštajnih službi, koji nadležni ministar želi da drži u tajnosti, što dodatno ukazuje na mnoštvo nepravilnosti u BVT-u.

"Ako naše kolege iz cele Evrope ne budu imale više poverenja u nas, onda će BVT imati ozbiljan problem, a tako i svi Austrijanci", ocenio je jedan neimenovani insajder posledice izveštaja.

On je ukazao da je sve prisutnije nepoverenje stranih službi u austrijsku, jer u BVT presporo reaguju na ukazane probleme, a postoji i pokušaj skrivanja analize.

"Ako BVT ne bude dobijao više upozorenja od terorističkih napada od britanskog MI5 ili nemačkog BND-a, onda bi moglo doći do napada u Austriji", ukazuje insajder.

Izveštaj "Bernskog kluba" kritikuje posebno sajber bezbednost u BVT.

U izveštaju se navodi da hakeri mogu upasti u IT sisteme BVT, čime bi bili ugroženi najškakljiviji podaci svih evropski službi u tajnom sistemu "Posajdon".

Ulaskom u sistem "Posajdon" postoji rizik da se otkriju identiteti pripadnika evropskih službi, ali i da druge službe saznaju o tajnim operacijama koje su u toku.

Pored toga se kritikuje što BVT još uvek koristi antivirus programa ruskog preduzeća "Kasperski", koja je suočena sa sumnjom da pomaže špijunažu u korist Moskve.

Takođe se kritikuje to što zaposleni u BVT mogu da unose svoje računare i vežu ih za službenu mrežu, što dodatno otvara mogućnost upada.

Dodatno, eksperti MI5 i nemačke službe u izveštaju kritikuju i što je sedište BVT nedovoljno zaštićeno, te su čak i "škakljivi" sektori ugroženi, jer se u njima drže otvoreni prozori.

Ukazano je i da se nedovoljno nadziru zaposleni BVT, jer niko ne mora da podnosi izveštaj o tome gde putuje, kakva mu je finansijska situacija ili šta radi na društvenim mrežama.

U izveštaju je ukazano na 156 problematičnih tačaka u BVT, zbog kojih je ugrožena dalja saradnja sa prijateljskim službama.

strana 1 od 579 idi na stranu