Rusija vratila Ukrajini tri zarobljena broda

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su Ukrajini predata tri broda zarobljena prošle godine, nakon pokušaja da ilegalno prođu kroz Kerčki prolaz.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ dechevm
Ilustracija: Depositphotos/ dechevm

Pročitajte još:

Moskva potvrdila: Učestvovaćemo na samitu Normandijske četvorke

Brodovi su zarobljeni 26. novembra prošle godine nakon ilegalnog pokušaja da prođu Krečki prolaz, moreuz koji spaja Azovsko i Crno more, a na čijem mestu su Rusi u međuvremenu izgradili most koji spaja Krimsko poluostrvo i kontinentalnu Rusiju.

"Rusija namerava da spreči buduće provokacije blizu njene granice, uključujući one sa ciljem bezbednog putovanja morem", navodi se u izjavi ruskog Mnistarstva spoljnih poslova.

Ukrajinci i Rusi imaju dozvole za prolazak, ali uz stogo poštovanje bezbednosnih protokola koje je, prema navodima ruskih zvaničnika, Ukrajina prekršila.

Pokušaj prolaska je ubrzo prerastao u sukob između ruskih graničnih kontrolora i ukrajinske posade koja je odbila da promeni pravac, istaknuvši da imaju pravo prolaska. Sukob je završen hapšenjem posade broda koji su optuženi za kršenje teritorijanih voda, navodi Raša tudej.

Članovi posade su pušteni u Septembru nakon otopljavanja odnosa između dve države i razmene zatvorenika.

Vlasti u Ukrajini potvrdili su povratak brodova i dodali da će oni ubrzo biti transportovani u Odesu.

Ukrajina je tražila njihov povratak kao gest dobre volje iz Moskve uoči četvorostranog mirovnog samita o istočnoj Ukrajini sledećeg meseca u Parizu.

strana 1 od 579 idi na stranu