Ako Škoro postane predsednik Hrvatske, ne piše nam se dobro

Zagreb -- Muzičar Miroslav Škoro, koji prikuplja potpise za kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore, izjavio da bi i od Srbije i Crne Gore tražio ratnu odštetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Škoro kaže da samo želi da se rasvetli istina i otkrije ko su bili počinioci strašnih zločina u Jasenovcu.

"Ne možemo rešiti pitanje Jasenovca kad su nam arhive u Beogradu. Mi se moramo dogovoriti s tom zemljom da nam vrati naše arhive. Onog trenutka kada saznamo ko je napravio zločine ići ćemo svi zajedno i moliti se za njih. Da bi im oprostili, moramo znati ko su ti ljudi. Ne možemo ići u budućnost, a da nismo rasvetlili tu prošlost. U krajnjoj liniji, to i Evropa traži od nas", ističe potencijalni predsednički kandidat.

O nerešenim granicama sa susednim državama, Škoro kaže da je najpametnije ''dogovoriti se sa komšijom''. "To je uvek najpametnije, ali kad ne ide - ne ide", rekao je citirajući Franju Tuđmana i dodao da bi pregovarao i s crnim đavolom, ako je u interesu građana.

Od Srbije i Crne Gore smatra da treba tražiti ratnu odštetu.

O pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u EU očekuje da Beograd ispuni sve standarde, kao što je to, kako kaže, učinila Hrvatska.

"Mi smo morali da ispunimo vrlo visoke standarde za ulazak u Evropsku uniju. Isto to očekujem i od Srbije, ništa manje i ništa više", rekao je Škoro, preneli su hrvatski mediji.

Što se Titove biste na Pantovčaku tiče, koju je na početku mandata uklonila aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Škoro kaže da je tamo nije ni postavio, ni sklonio, te da je sigurno neće ni vraćati.

Ako na Pantovčaku postoji bista Blage Zadre, Škoro će je istaći u sedištu predsednika Hrvatske. Ističe da za razliku od nekih drugih kandidata, u trku za predsednika ne ulazi zbog para i slično, već da pruži narodu, kako kaže, ono što Miroslav Škoro jeste.

Jer, ukazuje, predsednik države može biti svako, a pevač ne može baš svako.

Komentarisao je i kakva će biti njegova politika prema Bosni i Hercegovini, bude li izabran za predsednika države. "Politika prema BiH će biti vrlo jednostavna. Za početak ću imenovati posebnog savetnika za BiH, zbog toga što je to vitalni interes ne samo Republike Hrvatske, nego je to zemlja u kojoj bi hrvatski narod trebalo da bude suveren, što to trenutno nije jer gospodin (Željko) Komšić nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda", rekao je Škoro.

A ako bude izabran za predsednika Hrvatske, Škoro kaže da će najpre proširiti predsednička ovlašćenja, a onda ukinuti Zakon o izvršiteljima.

strana 1 od 174 idi na stranu