Priština uplatila 90.000 dolara američkoj kompaniji; Razlog - lobiranje

Sa računa ministarstva spoljnih poslova u Prištini uplaćeno je 90.000 dolara američkoj kompaniji "Global Strategic Advisory".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Chalabala
Ilustracija: Depositphotos/ Chalabala

Kako je objavljeno na sajtu američkog Ministarstva pravde, novac je namenjen lobiranju za interese Prištine u SAD.

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli izabrao je kompaniju "Global Strategic Advisory", u vlasništvu Džejmsa Mengesa bliskog Rudiju Đulijaniju, bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu americkog predsednika Donalda Trampa, da mu pomogne da se obrati američkim vladinim zvaničnicima i privrednicima u okviru lobiranja, javila je prištinska KTV.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu Ministarstva pravde SAD, gde je objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija sa strankama u drugim državama obavezno i javno, prenosi Kosovo onlajn.

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrovane firme, a precizira se da će predstavnici „Global Strategic Advisory" posredovati u kontaktima izmedju zvanicnika Vlade SAD i preduzeća iz te države sa vladom u Prištini.

U stavu 10 se pojašnjava da će prištinsko ministarstvo američka kompanija savetovati o tome kojim bi se zvaničnicima SAD trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i da će tumačiti njihove povratne informacije i odgovore.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara kompaniji transferisana je 17. oktobra.

strana 1 od 108 idi na stranu