Reakcija Prištine na Vučića: "Ludilo", "Miloševićev genocidni mentalitet" VIDEO

Beograd, Priština -- Političari u Prištini reagovali oštro na izjavu Vučića da je zastrašujuće to što je bivši ministar Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjave.

Izvor: B92, Tanjug, prva
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Podsetimo, zatvorsku kaznu od dve godine je bivši kosovski ministar Ivan Todosijevič dobio zbog izjave da je zločin u Račku izmišljen. Presudu je juče komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ju je ocenio kao zastrašujuću.

"Svi članovi Srpske liste ponoviće, ja ponavljam sada, fabrikovanje zločina u Račku gde je sve falsifikao onaj belosvetski prevarant I lopov Voker, to ću da ponavljam svaki dan. Hoću da vidim da li mogu sve da nas osude i hoće li da izbrišu istinu", rekao je Vučić.

Usledila je i reakcija političara u Prištini.

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači je na svom nalogu na Tviteru napisao da zvaničnici iz Srbije "negiraju jedan od najgorih zločina nad civilima koji se dogodio u Evropi", a koji je, kako tvrdi, potvrdio Haški tribunal. Tači navodi i da se Srbija mora odreći, kako tvrdi, "genocidne" politike, jer se, prema njegovim rečima, pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina.

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da je "masakr u Račku 1999. godine zaprepastio svet". On smatra da Vučićevo negiranje pokazuje da Srbija, kako kaže, "čuva Miloševićev genocidni mentalitet".

Haradinaj je dodao i da je "šokantno", kako kaže, da takozvani "predvodnik ka EU" gaji etničku mržnju i "minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu".

Ministar spoljnih poslova u odlazećoj vladi u Prištini Bedžet Pacoli je takođe na Tviteru napisao da osuđuje politiku negiranja ratnih zločina od Srbije i predsednika Vučića. "Ovo je protiv žrtava i protiv pomirenja", napisao je Pacoli.

Diplomatska predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku je napisala da su "izjave koje negiraju zločin sramota za Srbiju", a izjavu Vučića nazvala "ludilom". "Račak je bila tragedija, koja se razotkrila svetu pravu okrutnost srpskog režima na Kosovu", tvrdi Vljora Čitaku u objavi na svom nalogu na Tviteru.

Iz Srpske liste najavljuju da će pozvati sve srpske predstavnike da napuste kosovske institucije ako presuda protiv Ivana Todosijevića postane pravosnažna.

strana 1 od 104 idi na stranu