Borel i Stoltenberg: EU i NATO jačaju izuzetnu saradnju

Šef diplomatije EU Žozep Borel i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdili su nastavak partnerstva i saradnje Alijanse i Unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
mbangemann/Depositphotos
mbangemann/Depositphotos

"NATO je najjača vojna Alijansa na svetu i ostaće zajednički imentelj i osnova za evropsku odbranu", izjavio je Žozep Borel.

Borel je na svom prvom sastanku u svojstvu šefa diplomatije EU s generalnim sekretarom NATO naglasio da dve strane nastavljaju da jačaju saradnju.

”Izgradnja zajedničke evropske odbrane nije alternativa, već doprinos odnosima NATO i EU”, izjavio je Borel.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poželeo je dobrodošlicu Borelu na novu funkciju i najavio da će nastaviti da radi na politici koja podrazumeva međusobno ”dopunjavanje, a ne takmičenje” NATO i EU.

"Bezbednosni izazovi s kojima se suočavamo suviše su kompleksni za bilo koju naciju pojedinačno. Ni NATO ni EU nemaju sve potrebne instrumente neophodne za bezbenost naših naroda. Jedino radeći zajedno možemo mnogo da postignemo”, kaže Stoltenberg.

Stoltenberg je poručio da su NATO saveznici na samitu u Londonu ocenila da Alijansa i Unija imaju izuzetnu saradnju posebno u oblasti migravione i izbegličke krize, poboljšanja volje mobilnosti i borbe protiv sajber i hibridnih pretnji.

strana 1 od 572 idi na stranu