Poruka Amfilohiju: Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Vlada Crne Gore poručila je mitropolitu Amfilojiu da se ona bira na demokratskim izborima, a ne na litijama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC/ arhiva
Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC/ arhiva

Mitropolit je na sinoćnjoj litiji u Podgorici rekao da ako Zakon o slobodi veroispovesti ne bude povučen, crnogorsku vladu treba srušiti.

“Nijedna vlada se nije birala, niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom”, saopšteno je iz Valde Crne Gore, objavljeno je na vladinom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Vlada se, poručeno je, bira u parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima.

"Ustavom je to zabranjeno, a delovanje crkve odvojeno od države, pa će i vlada i svi državni organi odlučno stajati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. Nijedan zakon pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar - ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života”, navodi se u reagovanju vlade.

Iz vlade podsećaju građane i vernike i sveštenstvo - da upravo reč božja zapoveda da se vernik moli za vlast u onom mestu gde živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro.

“Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. Na kraju, žalimo što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je Crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. A za očekivati je da bude verski poglavar kojeg upravo ova vlada drži za svog legitimnog sagovornika”, poručuju iz vlade.

Dodali su da ostaju posvećeni dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

"Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", naveli su iz vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu