"Nema rešenja za KiM bez novog 'Dejtona'"

Beograd -- Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić kaže da bez učešća EU, SAD, Rusije i Kine teško do kompromisa oko pitanja Kosova i Metohije.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

Upitan da li smatra da njegova ideja o rešenju pitanja KiM u tri faze i nekom novom "Dejtonu" deluje utopistički, pre svega zbog tvrde pozicije Prištine, Ljajić za "Novosti" kaže da "Sa ove tačke gledišta svako rešenje deluje kao utopističko. I to iz nekoliko razloga".

"Kao prvo, još uvek nema nove vlade u Prištini i u ovom trenutku je teško reći da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi. Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja", ističe Ljajić.

Prema njegovim rečima, bez EU, SAD, ali i Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti, teško je očekivati održivo rešenje za ovo pitanje. "I zato smatram da će neka vrsta novog 'Dejtona' biti potrebna, kad god ovo pitanje dođe na dnevni red", dodaje on.

Na pitanje vredi li onda uopšte i pregovarati kada iz Amerike otvoreno poručuju da je krajnji cilj obostrano priznavanje, Ljajić odgovara:

"A šta bi onda bila alternativa? Zamrznuti konflikt? Ovde su svi očekivali da će se posle Trampove pobede na izborima dramatično promeniti odnos SAD prema nezavisnosti Kosova. Da li se to dogodilo? Nije. Verovatno je promenjen pristup pregovorima i mogućim rešenjima, ali se suštinski odnos administracije nije promenio", kaže on.

"I zato smo i predložili to fazno rešavanje kosovskog pitanja, svesni i njegove težine i kompleksnosti i to bukvalno idući od lakših ka težim pitanjima, jer ovaj problem neće nestati time što ćemo se praviti da on ne postoji. A istovremeno, plašim se da ćemo uzalud čekati da SAD ili veliki broj zemalja EU promene stav o nezavisnosti Kosova, pa da onda počnemo pregovore. Zato je bolje da imamo proaktivnu ulogu i stalno nudimo dijalog, a istovremeno razgovaramo i sa našim međunarodnim partnerima", zaključuje Ljajić.

strana 1 od 95 idi na stranu