Virus kosi u Grčkoj: Ne pomažu vakcine, zaražen i predsednik

U Grčkoj je registrovan nagli porast broja teških slučajeva obolevanja od gripa i umiranja od te bolesti.

Izvor: Beta
Podeli
sudok1
sudok1

Po Nacionalnoj organizaciji za javno zdravstvo (EHOD), od oktobra do prošle nedelje prijavljeno je 59 teških slučajeva gripa, od kojih je 50 lečeno na odeljenjima intenzivne nege.

Samo prošle nedelje 27 od 50 slučajeva primljeno je na intenzivnu negu.

Ukazuje se da se 42,4 odsto pacijenata u odeljenjima intenzivne nege razbolelo iako su bili blagovremeno vakcinisani protiv gripa.

U Grčkoj je ukupno prijavljeno 13 smrtnih slučajeva od komplikacija te bolesti, od čega je sedam bilo na odeljenjima intenzivne nege.

Takođe je povećan broj poseta lekarima pacijenata sa simptomima gripa: sa oko četiri odsto od ukupnog broja početkom ovog meseca, na šest odsto u drugoj nedelji januara.

Od ukupno 205 kliničkih uzoraka koje su bolnice poslale nadležnim laboratorijama prošle nedelje, 39 odsto je bilo pozitivno na viruse gripa.

Većina virusa gripa je bila "tipa A", a preovlađuju "podtipovi A (H1N1)" i "A (H3N2)".

Ministarstvo zdravlja je izdalo cirkular sa uputstvima o merama predostrožnosti za sprečavanje širenja gripa u školama, počev od toga da oboleli đaci i nastavnici ne izlaze iz kuće sve dok im ne prodje povišena temperatura, i bar još 24 sata pošto im više ne budu bili potrebni antipiretici.

Školama je preporučen detaljan niz higijenskih mera.

Zaražen i predsednik

Ministarstvo zdravlja će u školama podeliti uputstva o preventivnim merama da bi se sprečilo širenje virusa u učionicama.

Istovremeno, grčka agencija ANA je objavila da je predsednik Pavlopulos primljen u bolnicu sa simptomima virusne infekcije.

Bolnički izvori navode da će on ostati tokom noći u bolnici i da će mu tom prilikom biti obavljen i redovan godišnji pregled.

Iz Predsedništva je prethodno objavljeno da je Pavlopulos otkazao sve za danas planirane sastanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu