"Širenje haosa u Libiji preti"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da "širenje haosa" u Libiji preti da utiče na čitav mediteranski basen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Presidential Press Service via AP
Foto: Tanjug/AP/Presidential Press Service via AP

On je pozvao da se izvrši pritisak na vođu libijskih snaga na istoku da se pridržavaju primirja.

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja novog kampusa tursko-nemackog univerziteta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Uspeh Berlinskog plana za prekid vatre u Libiji zavisi od njegove primene na terenu", rekao je Erdogan, dodajući da je važno vršiti pritisak na generala Halifu Haftara i njegove pristalice na istoku te zemlje.

Očekivalo se da će razgovori izmedu Erdogana i Merkel biti usmereni i na budućnost sporazuma o migracijama izmedu Turske i Evropske unije koji je pomogao smanjenju protoka izbeglica u Evropu, prenosi AP.

Broj migranata koji u Evropu ulaze iz Turske znatno se povećao prošle godine kada su ljudi koji su bežali od sukoba u Siriji stigli u Grčku, što je dovelo do pogoršanja uslova u prenaseljenim kampovima na egejskim ostrvima.

Predvodena Nemačkom, EU je tokom 2016. godine pristala da Turskoj odobri do 6 milijardi evra pomoći sirijskim izbeglicama, ali Erdogan često optužuje EU da nije ispunila svoju stranu dogovora preteći da će "otvoriti kapije" ka Evropi.

Merkelova je stigla u Tursku i u trenutku porasta tenzija zbog pokušaja Turske da buši prirodni gas u vodama Sredozemlja, gde Kipar smatra da ima ekskluzivna ekonomska prava.

strana 1 od 573 idi na stranu