Rusija šalje medicinsku pomoć SAD: "Tramp je sa zahvalnošću prihvatio"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da bi ruski avion sa medicinskom tehnikom i sredstvima zaštite trebalo bi da poleti u SAD do kraja dana.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

"Danas je vršena tehnička koordinacija i pripreme za slanje aviona koji će, kako se očekuje, poleteti do kraja dana“, rekao je Peskov.

On je dodao da se o ovoj pomoći razgovaralo sinoć, tokom telefonskog razgovora predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

"Sa ruske strane, zbog teške epidemiološke situacije u Americi, predložena je bila pomoć u medicinskoj tehnici i sredstvima zaštite. Tramp je sa zahvalnošću prihvatio ovu humanitarnu pomoć“, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je primetio da se u porocesu usaglašavanja detalja realizacije dogovora dva lidera „stvorio utisak da neke osobe sa američke strane, kao minimum, nisu pomagale da se operativno reše tehnička pitanja radi realizacije dogovora, prenosi Sputnjik.

„Važno je naglasiti da je predsednik (Putin), predlažući američkom kolegi pomoć, polazio od toga da, kada američki proizvođači medicinske opreme i materijala podignu obim proizvodnje, oni, takođe, u slučaju potrebe odgovore istom merom“, naglasio je Peskov.

On je dodao da na takvom principu sarađuju i Moskva i Peking.

„Sada, kada ova situacija dotiče sve, bez izuzetka, ne postoji alternativa zajedničkom delovanju u duhu partnerstva i uzajamne pomoći“, zaključio je portparol ruskog lidera.

strana 1 od 523 idi na stranu