"EU nije prekasno reagovala, zdravstvo je nacionalno pitanje"

Evropski komesar za finansije Johanes Han izjasnio se za usaglašeno delovanje EU o povlačenju restrikcija i mera sa ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Ale_Mi
Foto: Depositphotos/Ale_Mi

Zemlje EU su tesno povezane i zbog toga bi ekonomski novi star trebalo da se sprovede što je moguće usaglašenije, istakao je u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

"Nemamo pravne mogućnosti i možemo samo da apelujemo na vlade da sagledaju sve iz šireg ugla", kazao je Han povodom preporuka za strategiju izlaska koju je izradila Evropska komisija, i koja će posle Uskrsa biti predstavljena.

Istovremeno je odbacio kritike da je EU prekasno reagovala i da je delovala bespomoćno.

"Pojedine optužbe zasnivaju se na neznanju da je zdravstvo u EU isključivo nacionalno organizovano. Tamo gde imamo direktnu nadležnost, kao što je koordinacija mera, mi smo brzo delovali", objasnio je on.

Povodom diskusije o zajedničkom zaduživanju u cilju oporavka privrede zemalja posebno pogođenih virusom nakon krize Han kaže da ne treba koristiti stare pojmove, koji su od samog početka vezani za nesaglasnost.

Kao srce strategije obnove posle krize izazvane koronavirusom on je naveo finansijski okvir EU od 2021.

Poručio je da se osnovni prioriteti tog okvira neće promeniti.

Han je odbacio i mogućnost povećanja EU, dodajući da neće biti promena u osnovnom obliku budžeta.

"Međutim, mora se povećati 'naša finansijska vatrena moć' kako bi članicama i privredama pomogli efikasno u obnovi", zaključio je on.

strana 1 od 11 idi na stranu