Pala odluka - zaraženi neće moći da glasaju

Zagreb -- Hrvatska izborna komisija saopštila je da je odluka da zabrani glasanje na parlamentarnim izborima građanima kojima je potvrđen kovid 19 u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, Dušan Aničić
Tanjug, Dušan Aničić

Kako navode, ta odluka služi legitimnom cilju, a to je zaštita zdravlja građana od zaraznih bolesti.

Izborna komisija je 1. jula delimično izmenila preporuke za dolazak na birališta, ali je ostala ključna odredba o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom.

Komisija je preporučila i da građani u nedelju ujutru izmere temperaturu i da ukoliko imaju veću od 37,2 stepena i ako imaju respiratorne simptome karakteristične za kovid 19 treba da pozovu svog lekara.

"Bilo koja druga, blaža mera kojom bi se pokušao postići taj cilj u pitanje bi dovela zdravlje građana, te smatramo da se u ovom slučaju ne može govoriti o 'nižem ili višem stepenu' štete za građane", navodi se u odgovoru Komisije nevladinoj organizaciji Gong, koja je dovela u pitanje ustavnost njene odluke da zabrani glasanje zaraženima korona virusom.

Braneći svoju odluku, Komisija je navela da je njena obaveza da osigura pravo na zdravlje svim članovima biračkog odbora kao i biračima, a da se zaštita članova koji bi kontaktirali sa zaraženima "ne može osigurati maskom i rukavicama", prenela je Hina.

Zaraženi neće moći da glasaju na parlamentarnim izborima jer im je izrečena mera izolacije, što uključuje zabranu fizičkih kontakata sa drugim osobama, uključujući članove biračkih odobra.

To znači da se, prema izmenjenim preporukama, zabrana izlaska na birališta ili glasanja kod kuće odnosi izričito na aktivne slučajeve zaraze kovid 19.

Drugim osobama sa povišenom telesnom temperaturom uz druge simptome karakteristične za korona virus sada je savetovano da telefonom kontaktiraju svoje lekare.

U novim preporukama nije izričito rečeno da im je zabranjeno da dođu na birališta ili da sa biračkim odborima organizuju glasanje kod kuće, što je bilo navedeno u prvobitnim preporukama.

Cilj preporuka izborne komisije je da se spreči širenje epidemije, ali su one naišle na brojne kritike zbog kršenja izbornog prava.

Izborna komisija je saopštila da su preporuke izmenjene zbog različitih interpretacija ranijih uputstava za glasanje.

strana 1 od 184 idi na stranu