Rusi spasavaju stvar - drugog talasa neće biti?

Beograd -- Ministarstvo zdravlja Rusij odobrilo još jedan ruski lek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

Prvi avifavir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta tek u aprilu.

Stvaranje leka protiv kovida-19 može se uporediti samo sa otkrićem antibiotika koji su čovečanstvo spasili od bakterijskih infekcija. A Rusija je jedna od prvih zemalja koja je napravila lek protiv nove opasne bolesti, navodi Sputnjik.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti.
U potrazi za novim lekovima

Obično su potrebne godine da se pronađu određeni lekovi. Zato dok su neki naučnici užurbano počeli da prave vakcine protiv virusa korona, drugi su odlučili da isprobaju već postojeće lekove., piše dalje Sputnjik i navodi da su posebno testirani antivirusni, imunomodulatorni i respiratorni preparati.

Posebne nade su bile položene na američki lek remdesivir koji se koristio protiv ebole i pokazao se efikasnim u borbi protiv izazivača bolesti SARS i Mers, kao i na japanski lek za lečenje gripa fapipiravir.

Oba leka imaju širok spektar delovanja protiv RNK virusa, u koje spada i SARS kov2. Oni suzbijaju RNK-usmerenu RNK polimerazu — enzim neophodan za replikaciju patogena u ćelijama. Ostali lekovi samo sprečavaju prodiranje virusa u ćelije.

Remdesivir je već uspešno prošao klinička testiranja u SAD i Nemačkoj, i 1. maja Uprava za hranu i lekove SAD je, po pojednostavljenoj proceduri (dva dan nakon završetka testiranja), izdala dozvolu za „hitnu upotrebu“ remdesivira za lečenje kovid-19.

Ruski naučnici i predstavnici farmaceutskih kompanija su uzeli japanski lek kao osnovu, brzo su sproveli klinička ispitivanja i pokrenuli proizvodnju lekova na osnovu favipiravira.

Favipiravir kao lek protiv gripa razvijen je 2002. godine. Međutim, eksperimenti na životinjama su pokazali da se on ne može koristiti tokom trudnoće zbog mogućih negativnih efekata na DNK deteta i rizika od oštećenja fetusa, pa su se pojavile poteškoće sa dobijanjem odobrenja.

Favipiravir su 2014. godine registrovali pod trgovačkim nazivom avigan. Dozvoljeno je da se koristi samo za nove vrste gripa koji su otporni na druge antivirusne preparate, odnosno, kao krajnje sredstvo. Za šest godina takva situacija se nije desila i mogli bi zaboraviti na lek da nije bilo virusa korona.

Koji lek, kako i kad će biti dostupan

U februaru 2020. godine u Kini su testirali lek na bazi Favipiraviva u lečenju kovida-19, a u martu su to isto učinili u Japanu i Italiji. U aprilu i maju u Rusiji su tri farmaceutske kompanije započele klinička ispitivanja različitih varijanti leka.

Prvi lek koji je odobrilo Ministarstvo zdravlja bio je avifavir, i sada još jedan - areplivir.

Klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom koronavirusnom infekcijom u umerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

Kod 70 odsto pacijenata koji su uzimali ovaj antivirusni lek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a posle četiri dana virus je nestao iz organizma. Desetog dana RLP-test kod sto odsto ispitanika je bio negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 odsto ljudi se oporavilo za to vreme.

Nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smeju uzimati trudnice.

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbeđen lek koji spašava život.

"Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo zaštitni kišobran" ističe ruski stručnjak Petar Beli.

Antivirusna sredstva, blokatori interleukina i antibiotici su tri komponente kompleksne terapije za lečenje kovida-19. Prvi blokiraju replikaciju virusa, njegovo razmnožavanje, a bez toga on živi u organizmu nekoliko sati. Drugi sprečavaju razvoj prekomerne autoimune reakcije koja izaziva nekontrolisanu upalu. Treći se bore sa bakterijskim patogenima. I sada se svi ovi lekovi proizvode u Rusiji.

strana 1 od 565 idi na stranu