Dačić: Najveća moguća čast

Kandidat za predsednika Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je za njega najveća moguća čast da bude na čelu parlamenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG / RADE PRELIC
FOTO TANJUG / RADE PRELIC

On je ocenio da je sada važno da svi budu ujedinjeni, jer, kako kaže, samo ujedinjena Srbija može da odgovori na sve izazove i da vodi Srbiju napred.

"Moj zadatak će biti da kao predsednik skupštine štitim ugled, dostojanstvo i integritet te institucije i da zajedno sa predsednikom i vladom dam zajednčki ključni doprinos stabilnosti, politčkoj stablnosti i jedinstvu Srbije, koje su neophodne za rešavanje izavazova koji će nas čekati", rekao je Dačić za Tanjug.

Zato se, dodaje, predsednik Aleksandar Vučić, kao lider najveće partije u zemlji, odlučio da predloži formiranje koncentracione vlade u koju bi ušle sve stranke koje dele takav sistem vrednosti.

Prema njegovim rečima, na konsultacijama tema nije bila broj mandata ili fotelja, već pitanje da li delimo iste vrednosti i da li zajedno idemo u susret izazovima, koji su brojni, od ekonomije, politike pa do međunarodne politike pa do rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Dačić kaže da je za svakog državotvronog političara najveća moguća čast da bude na čelu parlamenta, jer je to najviše predstavničko telo Srbije i nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti.

Skupština ima izbornu i kontrolnu funkciju za izvršnu vlast i ima veoma važne zadatke koje će ispunjavati vezano za budućnost zemlje, rekao je Dačić i zahvalio predsedniku Srbije i svima koji su ga podržali i koji će sutra na sednici skupštine podržati njegov izbor za predsednika parlamenta.

"Svi koji degradiraju i sa licemerjem govore da je to sporedna funkcija, samo političke neznalice", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put u istoriji parlamenta od uvođenja višestranačkog sistema da će predsednik Narodne skupštine postati lider jedne stranke i to druge po snazi, što, kako je naglasio, pokazuje koliko je predsednik vodio računa o tome.

"To će biti najviša funkcija na kojoj ću biti", rekao je Dačić i podsetio da je postao poslanik 1992. godine.

strana 1 od 106 idi na stranu