"Sporazum Beograda i Prištine hitan"

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da i Beograd i Priština, pored postignutog ”punog napretka u nastavku dijaloga”, moraju da učine dalje značajne napore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,Yarr65
Foto: Depositphotos,Yarr65

To je potrebno kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

”Takav sporazum je hitan i presudan kako bi i Kosovo* i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima”, poručio je Borelj.

Borelj je odgovarajući na poslaničko pitanje o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija, i saslušanju Ramuša Haradinaja, odnosno činjenici da su u najvišim kancelarijama Kosova ”ličnosti osumnjičene za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti”, poručio da je Evropska komisija primila k znanju izjavu Specijalnog tužilaštva o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija, koja trenutno čeka potvrdu.

”EU i dalje snažno podržava rad specijalnih komora i specijalnog tužilaštva. Oni su važna demonstracija posvećenosti Kosova * vladavini zakona, što je ključni element napretka Kosova na evropskom putu, ali i angažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u celini”, napisao je Borelj.

Na pitanje kako prisustvo osumnjičenih za ratne zločine u vrhu kosovske vlasti može da doprinese pomirenju dve strane, Borelj naglašava da EU pridaje veliku važnost prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti širom regiona.

strana 1 od 103 idi na stranu