"U Srebrenici nije bilo genocida. Presude Karadžiću i Mladiću ne priznajem. Čiča-miča, gotova priča"

Banjaluka -- Novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković gostujući u TV emisiji govorio o Miloradu Dodiku, presudama Haškog suda i Srebrenici.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic
Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

"Mojom pobedom u Banjaluci završava se era korumpiranih političara", kazao je na samom početku emisije na N1 Stanivuković, koji je najavio da će vlast preuzeti do kraja godine.

Kako prenosi JUtarnji list, Stranivuković je komentarisao spomenik Hrvatima, Bošnjacima i Srbima u Banjaluci, što su posebno komentarisali njegovi politički protivnici.

"Samo kod nas na brdovitom Balkanu ideja mira može izazvati nemir. Govorio sam o jednoj ideji mira, ne oslikavajući bilo kakve detalje, a politički oponenti uzmu određene stvari pa u BiH u jednom danu možete biti nacionalista i izdajnik. I prethodni gradonačelnici su razmatrali tu ideju parka mira koji treba da simbolizuje da je svaki rat uzaludan", pojasnio je Stanivuković, dodajući da je to univerzalna ideja mira.

Upitan da prokomentariše izjavu Milorads Dodika koji je najavio da će zaustaviti finansiranje nekih projekata u Banjaluci od strane entitetske vlade i da će prestati da subvencioniše grejanje, i najavu da će već sledeće sedmice po hitnom postupku Skupština RS-a raspravljati o izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi prema kojem bi uloga gradonačelnika postala protokolarna, Stanivuković na to kaže da je on izabran voljom građana i da ako do ovoga dođe, on će pozvati građane na mirni protest.

"Zašto njih boli Banjalika? Zato što se po prvi put pojavio neko koga ne mogu zaustaviti u reviziji svih ugovora, u pokazivanju svih kriminala, korupcija, zato što se pojavio neko ko je nepotkupljiv i neko ko ima veću energiju, želju, strast i mnogo veću podršku nego što oni mogu zamisliti", poručio je Stanivuković.

Pojasnio je i zašto smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid.

"Znate li definiciju genocida? Istrebljenje naroda s određene teritorije. Je li bila namera u tom smislu da svi budu proterani? Srebrenica je deo BiH. Govorimo o nameri da jedan narod bude istrebljen s te teritorije, o nameri da se deca ubijaju. Takve namere nije bilo. Rekao sam, bio je veliki zločin, meni je žao zbog svake žrtve. Ali šta je problem? Problem je što je to pitanje izpolitizovano. Šta se hoće da kada se kaže ta čuvena reč, ja je neću ni ponoviti, onda da se kaže da je čitav narod takav. Mi Srbi nismo takav narod. Predstavljam jednog modernog političara koji voli sve druge ljude. Ne bežim od grešaka. Ako je neko u jednoj stranci loš, pa ne znači da je svaki član u toj stranci loš", kazao je.

Na pitanje da li priznaje presude Haškog suda u slučaju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, poručio je da ne priznaje "ništa od tog suda".

"Taj sud je naneo veliku političku štetu mom narodu i to je za mene čiča-miča, završena priča", kazao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu