Efekat bombe u Mađarskoj; "Dok nam političari drže lekcije, vode potpuno drugačiji život"

Budimpešta -- Otkriće da je saradnik blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu bio na zabavi za homoseksualce u Briselu izazvalo je efekat bombe u Mađarskoj.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/MARTIN DIVISEK
EPA/MARTIN DIVISEK

Opozicija i mediji osudili licemerje vlasti koje kritikuju osobe LGBT zajednice.

Ostavka poslanika Evropskog poslanika Jožefa Sajera (Jozsef Szajer), stuba većinske stranke Fides, mogla bi da oslabi položaj Mađarske, koja je u sukobu sa Evropskom unijom oko vladavine prava, ocenila je agencija Frans pres.

Sajer (59) je u utorak priznao da je bio na seksualnoj zabavi u centru Brisela, koju su belgijski mediji opisali kao "orgije" sa oko 25 golih muškaraca. Policija je prekinula zabavu i kaznila prisutne zbog nepoštovanja mera uvedenih protiv koronavirusa.

"Sajer je doneo dobru odluku" povlačenjem i izvinjenjem, saopštila je delegacija Fidesa u Evropskom parlamentu. Međutim, mađarska vlada se nije oglašavala.

Nezavisni sajt Teleks (Telex) preneo je da ne dovodi u pitanje privatnost poslanika, već ukazuje na problem "laži i nepoštenja". Fides napada u Mađarskoj osobe sa drugačijim seksualnim orijentacijama uz izgovor da "štiti normalnost", dok se Sajer lepo provodi na gej zabavi u Briselu.

Sajer inače voli da se predstavlja kao jedan od autora promene Ustava 2011. godine. U jednoj klauzili teksta Ustava navodi se da je brak "zajednica muškarca i žene" i da vlada tim želi da brani hrišćanske vrednosti.

Nelagodnost za mađarsku vladu predstavlja i činjenica da je briselska policija kod Sajera pronašla drogu i da je kažnjen zbog nepoštovanja sanitarnih mera. To kalja moral koji Orban promoviše, navela je opozicija.

"Dok nam političari Fidesa drže lekcije o hrišćanstvu i vrednostima porodice, oni vode potpuno drugačiji život", rekao je biši levičarski premijer Ferenc Đurčanj.

"Odlazak Sajera, dobrog poznavaoca Evropskog parlamenta u kojem je sedeo od 2004. godine, oslabiće položaj Orbana", izjavio je neimenovani mađarski politikolog.

Fides je na stalnoj meti kritika Evropske narodne partije (EPP). Mnogi poslanici EPP-a ranije su tražili isključenje mađarske stranke iz te evropske grupe jer smatra da se udaljila od njenih političkih smernica.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, FILE
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, FILE

strana 1 od 584 idi na stranu