Erdogan: "Nadam se da će se Francuska što pre otarasiti Makrona"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas nadu da će se Francuska "što pre otarasiti predsednika Emanuela Makrona".

Izvor: Beta
Podeli
 EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL
EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

"Makron je problem za Francusku. Sa Makronom, Francuska prolazi kroz veoma opasan period. Nadam se da će se Francuska što pre otarasiti Makrona", izjavio je novinarima u Istanbulu Erdogan.

Odnosi Turske i Francuske se od prošle godine pogoršavaju zbog nesuglasica oko Sirije, Libije, istočnog Mediterana i nedavnog sukoba Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu.

Odnosi su posebno pogoršani u oktobru, kada je Erdogan doveo u pitanje mentalno zdravlje Makrona, optužujući ga da vodi kampanju mržnje protiv islama, jer je francuski predsednik branio pravo na objavljivanje karikatura Muhameda i održao govor protiv islamističkog separatizma u Francuskoj.

Erdogan je danas izjavio da je Francuska, koja sa SAD i Rusijom kopredsedava grupi Minsk, zaduženoj za rešavanje sukoba Azerbejdžana i Jermenije, "izgubila posredničku ulogu" nakon što su francuski Senat i Skupština usvojili rezolucije u pravcu priznavanja Nagorno-Karabaha.

"Moj dragi prijatelj Alijev (azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev) savetovao je Francuze da ako toliko vole Jermene, onda im moraju dati Marsej. I ja im isto savetujem", rekao je Erdogan.

Makron je u septembru rekao da "turski narod, koji je veliki narod, zaslužuje nešto drugo", a vlasti u Ankari su u tome videli pokušaj da se narod podstakne na pobunu protiv turskog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu