Novi zemljotres u Hrvatskoj napravio nove štete

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres od 3,8 po Rihteru koji se dogodio jutros izazvao nove štete, posebno na glinskom području.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pročitajte još:

Sedam poginulih nakon zemljotresa u Hrvatskoj - među žrtvama dvoje Srba VIDEO/FOTO

U zemljotresu u Petrinji oštećeno 1.400 privrednih objekata

Još jedan zemljotres kod Petrinje; "Strah pojačan"

"Zemljotres je pokazao svoju snagu i sve što je ostalo u gradu, što može da padne, osetilo se i čulo. Čule su se pločice i ostaci pločica i materijala koji su pali na ulice od kuća", rekao je Dumbović, prenosi Indeks.

Istakao je da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gde je oštećeno "izuzetno puno kuća", poručio je Dumbović.

Dodao je da su 52 lokalna odbora u tom području prijavila veliku štetu, pa je naglasio da u tom području treba odrediti prioritete u uništenoj ekonomskoj, socijalnoj i društvenoj infrastrukturi.

"Potrebni su nam mir i strpljenje i država bi trebalo da učini sve da čovek ostane na ovom području", naglasio je.

Dumbović je pozvao državu da više ne posmatra županiju kao područje od posebne državne brige, "jer je to bio živi primer u precentralizovanoj državi da ovde nema pomoći".

"Država nas nikada nije videla u pravom obliku, tamo gde je stvorena otadžbina", rekao je Dumović.

Kristina Čelić: "Cena sanacije će biti visoka"

Zaposleni u HEP-u trude se koliko mogu da poprave elektroenergetsku mrežu na području zahvaćenom zemljotresom, tako da nije bilo eksplozija gasa ili strujnog udara, rekla je direktorka Direkcije za energetiku Ministarstva ekonomije Kristina Čelić.

Na tom području oštećeni su brojni energetski objekti i distributivne stanice, a cena njihove sanacije biće visoka, dodaje Čelić.

Ona je napomenula da su vlada i Skupština HEP-a odlučili da u naredna tri meseca građani u područjima pogođenim zemljotresom budu oslobođeni plaćanja električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu