Dodik traži pomoć od Vučića

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će zamoliti predsednika Srbije Vučića da deo vakcina dodeli Republici Srpskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Pročitajte još:

Stigla je, a mi smo je prvi u regionu dobili FOTO/VIDEO

Ruska vakcina stigla u Srbiju: 20 doza u Agenciji za lekove FOTO

Stigao "sputnjik V"; "Srbija jedina ima vakcine različitih proizvođača" VIDEO

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju", istakao je Dodik

Naglasio je da Srbija, u kojoj je već počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbedila vakcine protiv koronavirusa, kao i da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

"Republika Srpska je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja koje su uspele da vakcinišu značajan deo svog stanovništva krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

Naglasio je da je uspeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbeđivanjem različitih vakcina i opštom vakcinacijom svakako ogroman i u tom pogledu, kaže, može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem "Kovaks" očigledno u kolapsu, kao i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", ocenio je Dodik.

Smatra da je na taj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupci vakcina.

"Umesto toga, naterali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspešnu nabavku vakcina", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu