"Kao čovek i kao protivnik fašizma, biću razočaran"

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić pisao je stručnjaku za Balkan na univerzitetu u austrijskom Gracu, Florijanu Biberu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
foto: EPA-EFE-ANTONIO BAT
foto: EPA-EFE-ANTONIO BAT

Nadam se da ste svesni činjenice da ste patnju stotina hiljada Jevreja, Srba, Roma i anti-faštista raznih nacionalnosti u logoru Jasenovac okarakterisali kao propagandu, čime ste sebe svrstali u red onih koji negiraju holokaust, poručio je Đurić.

Đurić je reagovao na komentar rođenog Luksemburžanina Florijana Bibera, profesora političkih nauka i stručnjaka za Balkan na univerzitetu u austrijskom Gracu, koji je na Tviteru prokomentarisao naslovnicu izdanja lista Informer rečima "nacionalizam, propaganda i kult žrtve".

List Informer je pozvao na materijalnu pomoć glumici Biljani Čekić (13), koja je glumila Daru u filmu "Dara iz Jasenovca".

"Nadam se da ste svesni činjenice da ste patnju stotina hiljada Jevreja, Srba, Roma i anti-faštista raznih nacionalnosti u logoru Jasenovac okarakterisali kao propagandu, čime ste sebe svrstali u red onih koji negiraju holokaust", poručio je Đurić na Tviteru.

Đurić je objasnio Biberu da ne postoji razlika između koncentracionih nacističkih logora, ali da je Jasenovac bio veoma brutalan.

"Osim brutalnosti koju su ispoljili egzekutori, i metoda ubijanja, koji su šokirali najokorelije naciste, Jasenovac se ne razlikuje ni od jednog kampa smrti u Drugom svetskom ratu. Nakon ovoga, kao čovek i kao protivnik fašizma, biću razočaran ukoliko budete i dalje zaposleni da učite mlade ljude na univerzitetu u Austriji, državi koja je zabranila isticanje simbola NDH i ostalih ustaških simbola", naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu