Mediji: Palmer uveliko lobira. Prvi "pik" Beograd

Beograd -- Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koji se već 25 godina bavi Zapadnim Balkanom, lobira da bude budući ambasador SAD u Srbiji, pišu mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Kako saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima, aktuelni šef američke misije u Beogradu Entoni Godfri, takoreći je na polovini svog mandata, s obzirom na to da kada neki američki diplomata navrši treću godinu službe u određenoj prestonici, u Vašingtonu već pripremaju njegovog naslednika.

Ukoliko se Palmeru ne ostvari želja da svoju karijeru nastavi u Beogradu, kako prenose izvori "Novosti", sledeća dva "pika" su mu Rumunija ili Crna Gora.

Palmera je u avgustu 2019. američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, a tokom svoje službe, do 1999. godine on je u dva navrata bio na specijalnim zaduženjima u američkoj ambasadi u Beogradu. Jedno vreme svoje karijere bio je podređen tadašnjoj državnoj sekretarki SAD Medlin Olbrajt.

U Beogradu je i upoznao suprugu Danicu, a podgorički mediji svojevremeno su preneli njegovu izjavu da Danica, koja se devojački preziva Damjanović, ima korene u Crnoj Gori i da u Dobrim Vodama, kod Bara, imaju kuću.

Palmer je, kako su mediji pisali,, bio jedan od najzaslužnijih za odluku Izraela da početkom februara uspostavi diplomatske odnose sa "Kosovom", za šta je preko svojih kanala žestoko lobirao u Tel Avivu.

Ovaj američki funkcioner autor je više triler romana u kojima su diplomate glavni likovi, a radnja jednog od njih - "Vuk iz Sarajeva" smeštena je u glavni grad BiH. Inače, govori srpski, grčki i japanski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu