Kad lekari odbiju da se vakcinišu, vakcine bačene: "Nema druge opcije"

U nekim ukrajinskim medicinskim ustanovama bačen je jedan broj neiskorišćenih vakcina protiv kovida 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Marton Monus
EPA/Marton Monus

Razlog je što se neki lekari nisu pojavili na svojim ugovorenim terminima za vakcinisanje, saopštili su danas poslanici ukrajinske vladajuće stranke.

U Ukrajini je tek počela vakcinacija 41 miliona stanovnika protiv kovida 19 jer je prva pošiljka od 500.000 doza Astrazenekine vakcine stigla prošle nedelje, ali ta zemlja je suočena i sa značajnim skepticizmom građana prema vakcini, prenosi Rojters.

Vlada Ukrajine je kao prioritet odredila vakcinaciju medicinskih radnika na prvoj liniji fronta protiv korone, a statistika pokazuje da 47 odsto Ukrajinaca ne želi da se vakciniše.

"Važno je da razumemo zašto lekari odbijaju da se vakcinišu", izjavio je Oleksandr Kornijenko, čelni čovek stranke Sluga naroda predsednika Volodimira Zelenskog na sastanku koji je prenosila televizija.

Predsednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij ocenio je da je situacija vrlo loša.

"Nema druge opcije. Kada neko ne dođe na svoj ugovoreni termin za vakcinisanje, bočica sa vakcinom može da se čuva otvorena samo dva do tri sata, nakon čega se mora baciti", rekao je Raduckij.

Do 28. februara ukupno je administrirana 3.141 doza vakcine uključujući 90 doza u poslednja 24 sata, pokazuju podaci ukrajinskog ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu