"SAD zahtevaju, a rade suprotno"

SAD ne bi trebalo da zahtevaju predvidljivost u politikama Rusije i drugih država, navodi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Kako je rekla, proteklih godina je politika Vašingtona o međunarodnim pitanjima bila dijametralno suprotna.

"Ključna poenta onoga što je juče rečeno na brifingu u Beloj kući je da oni žele da Rusija postane predvidljiva država koja će donositi predvidljive politike. Od koga to čujemo? Tokom proteklih 10 godina, Sjedinjene države su postale najnepredvidljiva država", poručila je Zaharova, a prenosi ruska agencija Tas s.

Prema njenim rečima, Rusija želi da SAD postanu, ako ne potpuno predvidljiva, onda bar malo predvidljiva, "ali ovo, na kraju krajeva, ne bi trebalo da zahtevaju ni od nas, ni od bilo koga drugog".

Ona je kao primere američke nepredvidljivosti navela oblasti kao što su klima, iranski nuklearni program i dokumenti o strateškoj stabilnosti.

Zaharova je, ipak, dodala da Rusija želi da izgradi odnose sa
američkim građanima na principu uzajamne koristi, ali da ne može da ne primeti antirusku retoriku i korake Vašingtona.

"Doktrinalno, ideološki, politički, želimo i možemo da gradimo odnose sa Sjedinjenim državama, mislim na ljude u Sjedinjenim državama, ali Rusija ne može ignorisati retoriku, izjave i korake koje SAD preduzimaju prema Moskvi", istakla je portparolka.

Navela je i da je organizovanje sastanka između ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, u nadležnosti predsedničkih administracija, a i da rusko Ministarstvo spoljnih poslova radi svoj deo posla.

Bela kuća je saopštila da je Bajden predložio sastanak sa Putinom "u nekoj trećoj zemlji" u narednim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu