Evropska komisija se priprema za sledeće faze pandemije

Evropska komisija će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sledeće faze pandemije, nakon 2022, naveo je potparol Komisije Stefan de Kersmaker.

Izvor: Tanjug
Podeli
jorisvo/ Depositphotos
jorisvo/ Depositphotos

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv kovida-19 sa kompanijama "AstraZenaka" i "Džonson&Džonson" za narednu godinu.

Istovremno dodaju da neće komentarisati konkretna pitanja o ugovorima.

EU je od početka primene strategije vakcinacije imala problema sa isporukama ugovorenih vakcina kompanije ”Astra Zeneka”.

Problemi Brisela sa vakcinom te kompanije nastavili su se nakon otvranja istrage o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućeg neželjenog efekta primene Astar Zeneka vakcine.

Sa druge strane, isporuka vakcina kompanije ”Džonson i Džonson” u EU stopiran je već prvog dana od strane proizvođača zbog indikacija o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućem neželjenom efektu vakcine.

Prethodno, Komisija je ocenila da će 55 miliona doza vakcine "Džonson i Džonson", koje je trebalo da budu isporučene EU u drugom kvartalu 2021. godine, ubrzati vakcinaciju u zemljma članicama, usporenu između ostlog i problemima oko vakcine "AstraZeneka".

Pored vakcina kompanija ”Astra Zeneka” i ”Džonson i Džonson”, u zvaničnoj evropskoj strategiji vakcinacije primenjuju se vakcine kompanija ”Fajzer” i ”Moderna”.

EK je ocenila da će joj u periodu od 2022. godine biti potrebno dodatnih dve milijarde doza vakcina kako bi se suočila sa sledećim fazama pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu