Potvrđeno: U mašini za mlevenje mesa nađen ljudski DNK; "Čvrsti dokazi" VIDEO/FOTO

Beograd -- U mašini za mlevenje mesa nađenoj u vikendici Veljka Belivuka, veštačenjem i DNK analizom, utvrđeni DNK ostaci više žrtava.

Izvor: B92
Podeli
MUP Srbije
MUP Srbije

U "kući strave" pronađeni novi dokazi protiv Belivuka; "Neće nikada izaći iz zatvora" FOTO/VIDEO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

FOTO: MUP
FOTO: MUP

Otkriće bunkera u vikendici Veljka Belivuka: Vulin i Gašić u Ritopeku

"Nijedan zločin klana Belivuk - Miljković neće ostati nerasvetljen. Nakon što smo u kući strave u Ritopeku pronašli tajnu prostoriju u kojoj se osim oružja i eksploziva nalazila industrijska mašina za mlevenje mesa, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno su potvrdili da se u toj mašini nalazilo više DNK različitih žrtava ovog klana", istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, ova "ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Stefanović: DNK profili žrtava čvrsti dokazi protiv Belivuka

FOTO: MUP
FOTO: MUP

U iščekivanju zvaničnih informacija kome pripadaju DNK profili otkriveni na industrijskoj mašini za mlevenje mesa pronađenoj u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, a koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UTS) Nenad Stefanović za Tanjug ukazuje da su DNK uzorci veoma su čvrst dokaz protiv ove grupe.

"U svetu kriminalističke policije i forenzike DNK trag se smatra najjačim dokazom", kaže Stefanović i pojašnjava da se DNK analiza zasniva "na utvrđivanju forenzičkih DNK profila dobijenih iz bioloških tragova i njihovim poređenjem sa identifikacionim DNK profilima lica za koje se sumnja da su ostavila taj trag, koji je izolovan".

On je dodao da DNK profil može biti izolovan i iz vrlo male količine biološkog materijala.

Stefanović objašnjava da je DNK analiza u suštini uporedna metoda koja za otkrivanje okrivljenog zahteva dva DNK uzorka.

"Jedan pronađen na mestu zločina koji, na primer, dokazuje da je ubica boravio na datom mestu i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja", precizirao je Stefanović, inače zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je saopštio da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

Prema njegovim rečima, ova „ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Mašina za mlevenje mesa i arsenal različitog naoružanja i eksploziva pronađeni su pre dve sedmice u tajnoj prostoriji u kući u Ritopeku i po nalogu tužilaštva odmah prosleđeni na veštačenje.

FOTO: MUP
FOTO: MUP

FOTO: MUP
FOTO: MUP

FOTO: MUP
FOTO: MUP

FOTO: MUP
FOTO: MUP

FOTO: MUP
FOTO: MUP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu