"Rekli su - priznajte nezavisno Kosovo; Nikada nešto ovako nisam doživeo" VIDEO

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je, gostujući na TV Prva, komentarisao najnoviji razgovor delegacija iz Beograda i Prištine.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

"Kurti nije spreman za dijalog sa Srbijom"

Selaković je otkrio šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Briselu.

Nakon obavljenih razgovora, poznato je da su obe delegacije odbacile predloge koje su iznele suprotne strane, a jedino je izvesno da će se dijalog nastaviti u julu.

"Predsednik je neko ko je u kontinuitetu prisustvuje razgovorima sa predstavnicima Prištine, i ja sam puno puta bio prisutan, ali ovako nešto ja nisam doživeo", rekao je ministar Selaković.

On je rekao da prištinska delegacija nije pokazala ni najmanju konstruktivnost.

"Rekli su otvoreno - priznajte nezavisno Kosovo, dalje, ZSO ih ne interesuje. Kada je reč o nestalim osobama... Dakle, imate gospodina Lajčaka i gospodina Borelja, koji imaju konstruktivan pristup, i vi imate situaciju da Lajčak pročita dogovor o nestalim licima, i pročita da smo mi ispitali sve lokacije, a onda pročita 10 lokacija na KiM, od kojih je ispitana samo jedna, posle toga više nijedna lokacija, i onda vam posle toga Lajčak pročita šta su načela dogovora oko kojih smo se već saglasili", rekao je Selaković.

Selaković je objasnio da delegacija iz Prištine ni po ovom pitanju nije bila nimalo konstruktivna.

"Lajčak pročita, predsednik kaže - mi smo suštinski saglasni sa tim i onda iz Prištine kažu Veljko Odalović ne može da bude tu, i šta vi da kažete tu", rekao je Selaković.

Jedini dogovor koji je postignut je da se članovi delegacija ponovo sastanu u julu, objasnio je Selaković. Dodao je da se, uprkos kontruktivnom pristupu Lajčaka, ne može složiti sa tim da je ovaj razgovor u bilo kom smislu bio uspešan.

Skrnavljenje grobova i crkava na KiM

Fotografije sveže oskrnavljenih grobova u Orahovcu izazvale su osudu javnosti, a ministar kaže da, nažalost, osuda od međunarodne zajednice izostaje.

"Ne reaguju na to onako kako mi očekujemo da će reagovati. Ne treba da imamo zablude. Ovo se dogodilo pre tri dana, ovo su sveži grobovi. Od početka godine na KiM je oskrnavljeno ili zapaljeno 13 srpskih svetinja, crkava ili manastira, nismo videli neku osudu ili reakciju zvaničnika na to", kazao je Selaković.

Za Srbiju dijalog nema alternativu

Mnistar spoljnih poslova je još jednom ponovio šta je prioritet Srbije i ka čemu će srpska delegacija težiti i u narednom periodu.

"Mi smo pokazali da smo jedna ozbiljna država koja želi da odgovorno rešava problem. Za nas je dijalog nešto što nema alternativu. Mi smo tu da se borimo za naš narod na KiM", zaključio je Selaković.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 113 idi na stranu