"Nemci treba da se stide"

Dan kad je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez za Nemce je razlog za sramotu, izjavila je Angela Merkel u obraćanju, objavljenom na sajtu nemačke vlade.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/AXEL SCHMIDT / POOL
EPA-EFE/AXEL SCHMIDT / POOL

"Za nekoliko dana, 22. juna biće obeležena godišnjica napada nacističke Nemačke na tadašnji Sovjetski Savez. Nakon što je nemačkim napadom na Poljsku 1939. godine započet Drugi svetski rat, dve godine kasnije Nemačka je otvorila naredno strašno poglavlje. Za nas, Nemce, taj dan je razlog za sramotu", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da Nemačka priznaje da snosi odgovornost za zločine nacističkog režima.

"To uključuje i konstantno sećanje na ono što se dogodilo. To ne sme biti zaboravljeno. To dugujemo milionima žrtava i njihovim potomcima. Iz te odgovornosti raste naša dužnost da delujemo u ime mira i međunarodnog poretka, zasnovanog na pravilima", istakla je Merkelova.

Kako je dodala, uprkos užasima rata narodi bivšeg Sovjetskog Saveza pružili su ruku pomirenja njenoj zemlji.

"Duboko smo zahvalni zbog toga", poručila je kancelarka.

Prema njenim rečima, Nemačka je tesno povezana sa Rusijom istorijskim i ekonomskim vezama, i potrebno je održavati dijalog sa Moskvom, uprkos postojećim neslaganjima.

Ranije je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio da je rat nacističke Nemačke protiv SSSR-a bio krvavo varvarstvo.

Kako je rekao, niko nije stradao u Drugom svetskom ratu više nego narodi bivšeg Sovjetskog Saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu