Švajcarski predsednik bio pod stresom: "Preživeo sam najnapetiji trenutak u političkoj karijeri"

Ženeva -- Sastanak predsednika Rusije i SAD bio je veliki događaj za Švajcarsku koja je uspela da izvuče iz toga određenu korist, rekao je lider te zemlje Gi Parmelen.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Foto: EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Pročitajte još:

Istorijski sastanak dvojice predsednika: SAD i Rusija dokazale da su sposobne za napredak VIDEO/FOTO

Putin vs Bajden, Putin vs Tramp, "bez lomljenja pogače"; Šta su bile razlike? VIDEO/FOTO

Organizacija pregovora "dvojice najvažnijih svetskih lidera" Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi švajcarskom predsedniku je bila "verovatno najnapetiji trenutak u političkoj karijeri".

"To je ipak neka vrsta stresa, jer je potrebno održavati pažnju i koncentraciju na takvim sastancima sve vreme", priznao je švajcarski lider.

Kako je istakao, uloga Švajcarske je da se "ugura u redove svetskih velikana" i da igra ulogu "garanta ravnoteže" između Rusije i SAD.

"Zbog toga se nije mogao dozvoliti nikakav propust", ističe političar.

Na pitanje kakvu je korist od sastanka imala Švajcarska, Parmelen je rekao da je uspešno organizovanje samita potvrdilo da je zemlja sposobna da bude organizator događaja na visokom nivou, osiguravajuću odgovarajući stepen bezbednosti, a takođe da ume da izvuče iz toga određene prednosti za sebe.

U ovom slučaju, prema rečima predsednika, te prednosti su bili bilateralni pregovori sa Bajdenom i Putinom.

"Uspostavio sam veoma dobar kontakt sa predsednikom Bajdenom kod stepenica predsedničkog aviona. I kasnije, tokom naših bilateralnih pregovora, uspeli smo da učvrstimo taj kontakt", rekao je Parmelen.

Što se tiče Putina, švajcarski predsednik je rekao da ceni otvorenost ruskog lidera, sa kojim se sastao 16. juna u Ženevi.

Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

"Predsednik Putin ima kvalitet koji cenim – ne okoliša, nego odmah prelazi na stvar i iznosi svoje mišljenje. On sluša i odgovara. Razmenjuju se mišljenja, ali u isključivo prijatnoj atmosferi", rekao je Parmelan.

Prema njegovim rečima, ruski lider "ne voli prekomerni protokol, nego teži da se pređe na stvar".

Na pitanje novinara koji momenat sa samita bi izdvojio kao najupečatljiviji, on je odgovorio da su mu se najbolje urezali u sećanje prvi trenuci nakon dolaska učesnika samita.

"Džo Bajden i Vladimir Putin su razgovarali pet minuta i odmah sam osetio da se među njima, među njima kao ljudima, sve razvija dobro", rekao je švajcarski predsednik.

Samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena u Ženevi je održan 16. juna. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora. Nešto kasnije, Bajden je na odvojenoj konferenciji, poručio da njegova agenda nije protiv Rusije već za američki narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu