Pismo Incku: Ukinite primanja onima koji bojkotuju institucije

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić pisao je visokom predstavniku Valentinu Incku.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/FEHIM DEMIR
EPA/FEHIM DEMIR

On mu je poručio da uskrati primanja svim funkcionerima ''koji učestvuju u blokadi državnih institucija i da ovlasti zamenike i pomoćnike da obavljaju njihov posao'', saopšteno je danas iz SDP.

U pismu Incku, Nikšić poziva Incka da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine na svim nivoima, koji odluče svesno i namerno da bojkotuju radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa, jer takvim postupanjem, smatra Nikšić, onemogućavaju i sprečavaju funkcionisanje institucija sistema.

"Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer veruje da će doprineti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su pomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke predsednik Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se obezbedilo da naslednik Incka, Kristijan Šmit, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize", navodi se u saopštenju SDP-a.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su u ponedeljak uveče da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH koji je nametnuo odlazeći visoki predstavnik BiH Valentin Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu