Traže od Incka da kazni Srbe

Predsednik SDP Nermin Nikšić traži od visokog predstavnika Valentina Incka da uskrati primanja funkcionerima koji učestvuju u blokadi državnih institucija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dk_photos
Ilustracija: Depositphotos/dk_photos

Pročitajte i:

Od danas i zvanično

Novi zakon u BiH - zabrana negiranja genocida u Srebrenici: "Savest mi nije dozvolila"

Republika Srpska sprema dva nova zakonska rešenja kao odgovor Incku

Kako se navodi u saopštenju Socijaldemokratske partije BiH, lider te stranke zatražio je od odlazećeg predstavnika i da ovlasti zamenike i pomoćnike da obavljaju njihov posao"

U pismu Incku, Nikšić poziva Incka da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine na svim nivoima, koji odluče svesno i namerno da bojkotuju radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa, jer takvim postupanjem, smatra Nikšić, onemogućavaju i sprečavaju funkcionisanje institucija sistema.

"Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer veruje da će doprineti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su pomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke predsednik Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se obezbedilo da naslednik Incka, Kristijan Šmit, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize", navodi se u saopštenju SDP-a.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su u ponedeljak uveče da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka. Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH koji je nametnuo odlazeći visoki predstavnik BiH Valentin Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu