Jasan poziv: Odustanite

Moskva očekuje da će novo vojno rukovodstvo Ukrajine odustati od avantura i provokacija u Donbasu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ Karl Allen Lugmayer
Ilustracija: Shutterstock/ Karl Allen Lugmayer

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski je prethodnih dana smenio vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka zbog "odsustva sinergije između Ministarstva odbrane Ukrajine i njenih Oružanih snaga", podsetio je Lukaševič, a preneo je "Sputnjik".

"Nadamo se da će novo ukrajinsko vojno rukovodstvo odustati od avantura i provokacija u Donbasu i strogo poštovati obaveze Kijeva u kontekstu regulisanja situacije", izjavio je on na sastanku stalnog saveta OEBS-a.

U ukazu koji je objavljen na sajtu kancelarije predsednika navodi se da je Zelenski u sredu uveče smenio načelnika Generalštaba zemlje Sergeja Kornijčuka, kao i komandanta Združenih snaga u Donbasu Vladimira Kravčenka.

Predsednik je ranije smenio i glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova.

Prva međudržavna žalba

Lukaševič se osvrnuo i na prvu međudržavnu žalbu protiv Ukrajine koju je Rusija podnela Evropskom sudu za ljudska prava, rekavši da očekuje da će sud nepristrasno razmotriti tu žalbu.

Prema njegovim rečima, činjenice ukazuju da je u Ukrajini uspostavljena takozvana "administrativna praksa" - pravni pojam koji podrazumeva sistematsko dozvoljavanje na nivou vlasti nedopustivog kršenja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pritom i na nivou privatnih lica.

Pravovremenost ovog koraka je očigledna kada "Kijev uživa u svojoj potpunoj nekažnjivosti u svetlu pasivnosti međunarodnih struktura", smatra stalni predstavnik Rusije.

"Računamo na to da će sud zauzeti nepristrastan pristup prilikom razmatranja ruske žalbe, kao i da će detaljno proučiti pruženu čvrstu bazu dokaza kršenja ljudskih prava od strane ukrajinskih vlasti", dodao je.

Rusija je nedavno prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se "odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu