Šta je EU poručila Vučiću?

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je tokom posete SAD telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Pročitajte i:

"Ako krene nasilje, zaštitite narod"; Vučić: Biću kristalno jasan, mi ćemo da pobedimo

Kako je naveo portparol EU Peter Stano, on ih je pozvao na nastavak razgovora kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova i Metohije.

Stano je naveo da su svi napori EU usmereni ka organizovanju novog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na nivou lidera.

Povodom razgovora Borelja i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borelj pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na KiM, a da su oba zvaničnika imala isti stav po pitanju napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

”Borelj i Blinken su podvukli značaj dijaloga Beograda i Prištine, koji obezbeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, kaže Stano.

On ponavlja da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana gde imaju ”iste ciljeve”, a da je ova poseta Borelja samo naglasila nameru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu