Gađali vođu Al kaide, pogodili civile

U američkom vazdušnom napadu na vođu Al kaide na severu Sirije povređena je šestočlana porodica, uključujući 10-godišnje dete.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/By Digital Storm
Shutterstock/By Digital Storm

Pročitajte još:

Od napada dronom do eskalacije nasilja

Ahmad Kasim vozio je kući svoju porodicu koja je provela četiri dana kod roditelja njegove supruge u petak ujutru kada se dogodila eksplozija, a geleri pogodili njihovo vozilo, saznaje AP.

Kasim, 52-godišnji farmer, njegova supruga, dva sina i dve kćerke zadobili su povrede u eksploziji koja je očigledno izazvana projektilom ispaljenom iz američkog drona.

Petoro članova Kasimove porodice otpušteno je iz bolnice, ali je njegov najmlađi sin 10-godišnji Mahmud i dalje na intezivnoj nezi u bolnici u Idlibu jer je zadobio ozbiljne povrede glave.

Kasim je kazao da su mu lekari rekli da bi njegov sin mogao imati trajne poteškoće da pomera levu ruku i nogu zbog traume na mozgu.

Kasimovoj supruzi Fatimi Gargu (48) slomljena je leva noga, dok su njegove kćerke Hiba (16) i Batul (15) i 12-godišnji sin Valid zadobili povrede koje nisu bile opasne po život.

On je rekao i da jedna od njegovih kćerki ne može da hoda otkako je nekoliko komada gelera uklonjeno iz njenog tela.

Meta napada drona je bio čovek na motociklu kojeg je Kasim pokušavao da pretekne, rekao je on.

Američka vojska je saopštila da je izvela napad iz daljinski upravljanog aviona MQ-9 u petak u blizini grada Idliba, gađajući jednog od višerangiranih vođa i planera Al kaide.

Prvobitna revizija ovog napada ukazuje na potencijal za moguće civilne žrtve, dodaje se.

"Gnušamo se gubitka nevinih života i preduzimamo sve moguće mere da ih sprečimo. Mogućnost civilnih žrtava odmah je prijavljena Centralnoj komandi SAD", rekao je kapetan Bil Urban, portparol CENTCOM-a.

On je dodao da će biti pokrenuta istraga o optužbama i da će biti objavljeni rezultati kada bude potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu