"Izjava Eskobara da SAD prihvataju svaki dogovor Albanaca i Srba vodi u stvaranje etničkih država"

Politički analitičar Beljulj Bećaj izjavio je da je izjava Gabrijela Eskobara da će SAD podržati svaki sporazum Srbije i Kosova, opasna,

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/Milan Adzic
Shutterstock/Milan Adzic

Pročitajte još:

"Amerika traži ZSO da bi pojačala pritisak na Srbiju oko priznanja Kosova"

"Nema rešenja na vidiku. Srbiji nema šta da se ponudi"

Beljulj ističe da to na neki način "podrazumeva stvaranje etničkih država, u onoj meri koliko su lideri spremni da idu u tom pravcu".

"Ne isključujem mogućnost da to prihvati naš lider Aljbin Kurti, više ili manje sam siguran u stav Aleksandra Vučića da Republika Srpska ostaje deo preokupacije Srbije. Ukoliko dođe do nacionalnog referenduma i međusobnog podržavanja vraćamo se na onu problematiku stvaranja etničkih država, a to nije dobro rešenje. U prvoj fazi verovatno će doći do mobilizacije naših društava, odnosno nacija, a u drugoju fazi to bi pokazalo da nacije koje se okupljalju automatski se transformišu u hegemonističke", smatra Bećaj.

Bećaj napominje da ukoliko ovako rešimo jedan aktuelni problem, u dužem roku doći će do ozbiljnijih posledica "ne samo na nas već i na region".

Na pitanje, da li će posle poziva SAD Kurti ispoštovati i bilo šta uraditi po pitanju vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, Bećaj je kazao da je to manji problem, ukoliko se ide u pravcu stvaranja nacionalnih teritorija.

"Ono što se nalazi u okviru tih teritorija onda gubi težinu. Ali ukoliko idemo na rešenje koje podrazumeva implementaciju sporazuma ZSO, to je pitanje koje treba da se reši", ističe Bećaj.

Prema mišljenju Bećaja, razloge zašto Aljbin Kurti nema spremnost da zemljište vrati manastiru, treba tražiti u skirvenoj nameri ka otvaranju mogućnosti stvaranja nacionalnih država.

"Tu postoji opasnost kakvi će biti odnosi između država, kakvi će biti odnosi Albanaca u Srbiji, Srba na Kosovu i u regionu, i kakva je perspektiva Bošnjaka u Bosni, jer je to pitanje koje subjektivno stvara posledice ne samo između nas, već i u regionu", zaključio je Bećaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu