Finska prelomila; Imaju i poruku za Putina

Lideri Finske danas objavili da će ta zemlja zatražiti članstvo u NATO, što je velika promena u sigurnosnoj politici te zemlje.

Izvor: B92, BBC, index.hr
Podeli
 EPA-EFE/VALDA KALNINA
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Mediji: Švedska - 16. maj

Finska, koja deli granicu i tešku prošlost s Rusijom, postupno je pojačala svoju saradnju sa Alijansom otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Ali dosad se suzdržavala od pridruživanja kako bi održala prijateljske odnose sa svojim istočnim susedom.

Nakon višednevne priče o tome da Finska zbog rata u Ukrajini i zvanično želi da se priključi Alijansi i razgovara na tu temu u zemlji, konačna odluka je doneta danas.

Naime, predsednik Finske Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin objavili su danas da će Finska tražiti učlanjenje u NATO, iako je ostalo još nekoliko koraka pre nego što proces podnošenja prijave može da počne.

"Finska mora da aplicira za članstvo u NATO, bez odlaganja", ističe se u zajedničkom saopštenju predsednika i premijerke Finske.

Na pitanje hoće li Finska isprovocirati Rusiju ulaskom u NATO, predsednik Niinisto je rekao da će za to biti kriv ruski predsednik Vladimir Putin. "Moj odgovor je da je on prouzrokovao ovo. Neka se pogleda u ogledalo", rekao je.

Takođe, u susednoj Švedskoj vladajuća stranka, koja je podeljena po ovom pitanju, u nedelju će objaviti da li je za pridruživanje savezu.

Dve nordijske nacije imaju dugu istoriju neutralnosti, koja je oblikovala njihovu spoljnu politiku i identitet. Ako postanu članice NATP-a, to će biti ogroman pomak, piše BBC.

Nivo podrške javnosti za ulazak u NATO skočio je tokom rata u Ukrajini na rekordno visok nivo - 76 odsto Finaca i 57 odsto Šveđana reklo je da su za to.

Rusija, koja koristi proširenje NATO kao izgovor za svoju invaziju, snažno se protivi tom potezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu