"Kosovo se svrstalo sa demokratskim svetom"

Priština -- Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio da se Kosovo među prvima svrstalo sa demokratskim svetom kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kurti se osvrnuo na 78. sednici Vlade navodeći da su donete važne odluke za tzv. Kosovo kao i za međunarodnu bezbednost i mir.

"Naša republika je jedna od prvih koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu. Dakle, u odnosu na tamošnju situaciju, a u skladu sa paketom sankcija koje su preduzele EU i SAD, uveli smo dodatne sankcije Ruskoj Federaciji i Belorusiji. Takođe smo nametnuli ograničenja Vagner grupi - neinkorporisanom privatnom vojnom entitetu sa sedištem u Rusiji", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kurti u objavi napominje da kako bi zaštitili mir, demokratiju i ljudska prava, Vlada Kosova uvela je restriktivne mere protiv ISIL-a (Daiš), Al-Kaide i fizičkih i pravnih lica, entiteta ili drugih srodnih struktura.

Uzimajući u obzir potrebu stvaranja što efikasnijih mehanizama, kako navodi, usvojili su Nacrt zakona o sprovođenju ciljanih međunarodnih finansijskih sankcija.

U objavi se napominje da je Vlada odobrila inicijativu za pregovore o Sporazumu o saradnji u oblasti arhiva između Kosova i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu