"Stigla kazna": Šreder ostaje bez funkcije

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder suočava se sa novom kaznom zbog odbijanja da eksplicitno osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: DPA
Podeli
 EPA-EFE/OMER MESSINGER
EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vladajuća koalicija Nemačke – koju predvode socijaldemokrate (SPD), stranka kojoj pripada i nekada predvodio sam Šreder – ukida njegova posebna prava kao bivšeg kancelara.

On će ostati bez funkcije i svog osoblja, prema predlogu vlade koji bi trebalo da odobri odbor za budžet u četvrtak. Šrederu će biti dozvoljeno da zadrži svoju penziju i ličnu zaštitu.

Predlozi koalicije nisu u skladu sa zahtevom konzervativne opozicije da Šreder izgubi i penziju. Opozicija je tvrdila da Šreder šteti međunarodnoj reputaciji Nemačke time što se nije distancirao od ruskog predsednika Vladimira Putina i zadržavao svoje funkcije u raznim ruskim energetskim kompanijama.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Šreder je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, poslednji socijaldemokrata koji je vodio Nemačku pre Olafa Šolca.Posle toga je radio za gasovodnu kompaniju Severni tok, ruski Gasprom i energetsku kompaniju Rosnjeft, između ostalih. Rukovodstvo SPD zatražilo je od njega da napusti stranku. Bilo je i zahteva da bude isključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu