Zapadna i ruska rezolucija u SZO o krizi izazvanoj ratom

Predlog da se osudi regionalna zdravstvena situacija izazvana napadom Rusije na Ukrajinu naći će se danas pred skupštinom SZO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ruskpp
Foto: Depositphotos/ruskpp

Pred skupštinom će se naći i predlog ruske rezolucije u kojoj se ne pominje uloga Moskve u zdravstvenoj krizi, javio je Rojters.

Originalan predlog, koji su predložile SAD i više od 40 zemalja, osuđuje ruske akcije, ali se u njemu ne ukida pravo glasa Moskve u SZO.

Ruski dokument, koji podržava Sirija, takođe će biti predmet glasanja.

Ako inicijativa koju predvodi Zapad prođe skoro jednoglasno, posmatrači kažu da bi to poslalo moćnu političku poruku koja je retka u multilateralnom sistemu svetske organizacije, ocenjuje britanska novinska agencija.

"Razarajuće vojne akcije podrivaju napore kojim se omogućuje zdravlje i dobrobit svakog čoveka, podriva se misija SZO. Mislim da agencija UN ne može da ostane nema po ovom pitanju", rekao je ministar zdravlja Poljske Adam Niđelinski, jedan od onih koji podržavaju rezoluciju.

U obe rezolucije izražava se "duboka zabrinutost zbog tekuće zdravstvene situacije u i oko Ukrajine", ali samo zapadni dokument navodi da je situacija izazvana "ruskom agresijom na Ukrajinu".

Visoki diplomata pri ruskoj misiji u Ženevi je rekao da "rezolucija sasdrži niz antiruskih izjava i neutemeljenih optužbi, zbog čega ne može biti podržana".

Članice SZO Evropa već su usvojile rezoluciju koja bi mogla da rezultuje zatvaranjem ruske regionalne kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu