Tači odbijen: Ostaje iza rešetaka

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten na privremenu slobodu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/JERRY LAMPEN
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, sudija za prethodni postupak Nikola Giju zaključio je da i dalje postoji rizik da bi Tači pobegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili ponovio krivična dela nad osobama označenim kao protivnici OVK, uključujući svedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom.

Sudija Giju usvojio je time argumente tužilaštva, koje se protivilo zahtevu odbrane da Tači bude pušten u kućni pritvor ili u jednu od "trećih zemalja" koje su bile spremne da ga prihvate. Rizik od Tačijevog potencijalnog bekstva sada je veći nego pre njegovog hapšenja, zato što je saznao detalje optužnice i što mu je obelodanjena većina dokaza tužilaštva, utvrdio je sudija.

Visina kazne, uključujući i doživotnu, koja Tačiju preti, ako bude osudjen, takodje je faktor koji je sudija uzeo u obzir. Tačijev visoki položaj u OVK i na Kosovu, čiji je bio predsednik, po odluci sudije Gijua, doneo mu je široku mrežu pristalica, koji bi mu mogli pomoći da pobegne.

Ta mreža može biti mobilisana u cilju opstruisanja napretka istrage tužilaštva i odvijanja procesa, naglasio je sudija Giju, ponavljajući nalaze iz prethodnih odluka o produžavanju pritvora Tačiju. Po sudiji, Tači je ranije pokušao i da utiče na svedoke i osumnjičene koje je tužilaštvo pozivalo na saslušanje u Hag tako što im je omogućavao privilegije. Sudija Giju ponovo je naglasio da se te činjenice moraju posmatrati "u kontekstu opšte, već dobro utvrdjene i tekuće klime uznemiravanja svedoka i uplitanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK" na Kosovu.

Zbog čega je doneta takva odluka?

Podsećajući da su u srži optužnice zločini protiv osoba koje su bile označene kao protivnici OVK, sudija Giju je ocenio da bi postoji rizik da bi Tači na slobodi mogao pokušati da ponovi krivično delo tako što bi uznemiravao svedoke ili uticao na njih. Uz konstataciju da nikakvi dodatni uslovi za privremeno oslobadjanje ne bi mogli da umanje navedene rizike, sudija Giju odbio je zahtev Tačijeve odbrane da sasluša predstavnike policije i dve "treće zemlje" o spremnosti da sprovedu uslove koje bi sud nametnuo. Slično obrazloženje, sudija Giju dao je i za odbijanje Veseljijevog zahteva za privremeno oslobadjanje.

Optužnica Tačija, Veseljija i saoptužene Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini. Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.